Ervaringsverhalen en Patiëntenbrieven

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Na 2 jaar ben ik een ander mens!

on donderdag, 06 maart 2014.

Brief aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg

Ik ben een hoogopgeleide vrouw van 46 jaar (geboren 24 januari 1963) en lijdt zo’n 20 jaar aan ernstige migraine en zoals ik inmiddels weet subklinische hypothyroidie.
Hoewel ik mijn migraine enigszins heb weten te managen door gebruik van o.a. Naramig (één van de triptanen) hebben de aanvallen mijn professionele en persoonlijke leven beheerst. Daarom ben ik altijd blijven zoeken naar structurelere oplossingen voor deze aandoening. Ik heb daar voor zowel in de reguliere als complementaire gezondheidszorg erg veel verschillende behandelingen geprobeerd, zonder resultaat.

Omdat de nadruk van de migraine aanvallen rond de menstruatie lag heb ik in overleg met huisartsen en gynaecoloog o.a. de pil (verschillende), mirenaspiraal en progestins geprobeerd. Zonder resultaat.
Naast de migraine ben ik altijd zeer vermoeid en kouwelijk geweest, droge huid, snel kleine infecties, lichte vorm van myxooedeem rond de ogen en gewrichtsklachten maar deze zijn nooit herkend als symptomen van hypothyroidie omdat mijn TSH binnen de ‘normale’ waarden viel.

TSH waarden anders geïnterpreteerd.

Inmiddels ben ik onder behandeling van een volstrekt integere en verantwoordelijke complementaire arts die de TSH waarden anders geïnterpreteerd heeft dan mijn huis- en andere artsen, bovendien vrij T3 en T4 en TgAb heeft gemeten, en op grond van deze bevindingen begonnen is om mij zeer voorzichtige doseringen thyreodium voor te schrijven.
Hij controleert mijn bloedwaarden regelmatig en past wanneer nodig de dosering aan. Ik gebruik nu (na opbouw en onder controle) tussen de 60 en 120 mg thyreodium per dag.
Ik ben inmiddels 2 jaar verder, en ik ben een ander mens. Dit klinkt misschien dramatisch maar de sterk verminderd aantal migraine aanvallen (ik schat zo’n 75% minder aanvallen) en een voor mij ongekende energie, en normale lichaamstemperatuur, geen myxooedeem en gewrichtsklachten meer hebben mijn persoonlijke en professionele leven totaal veranderd. Deze verbeteringen begonnen zo’n 3 maanden na gebruik thyreodium en hebben zich de afgelopen 2 jaar voortgezet, en ik verbeter nog steeds. Ik werk weer full-time in mijn eigen succesvolle onderneming, heb genoeg energie om te sporten en hoef zelden meer een afspraak af te zeggen vanwege een migraine aanval. Dit is niet alleen mijn eigen waarneming, partner, familie, collegae en vrienden zullen dit zonder twijfel beamen.
Een verbod op natuurlijk schildklierhormoon doemt mij terug te gaan naar een altijd vermoeid leven met ernstige migraine.
Ik kan natuurlijk niet zeggen of ik dezelfde effecten gehad zou hebben als ik (door wie?!) farmaceutisch schildklierhormoon voorgeschreven had gekregen, maar ik doe het buitengewoon goed op thyreodium en wil dat graag zou houden.

Ik ben een intelligente en goed geïnformeerde patiënt, ik heb inmiddels veel onderzoeken en literatuur gelezen over (subklinische) hypothyreoidie, en over de behandeling met en verschillen tussen natuurlijk/dierlijk of farmaceutisch schildklierhormoon en maak samen  met mijn arts een weloverwogen geïnformeerde en vrije keuze voor natuurlijk/dierlijk schildklierhormoon. Ik betaal dit overigens, zoals u ongetwijfeld weet, zelf.

Objectief, betrouwbaar en integere toezichthouder

Ik zou verbijsterd zijn als u zou besluiten dit door mij zelf en mijn arts gekozen en betaalde medicijn te verbieden. In mijn optiek werkt u voor mij (en niet voor de farmaceutische industrie), ik betaal u met mijn belastinggeld en u dient mijn gezondheidsbelangen te beschermen (en niet de economische belangen van de farmaceutische industrie), en niet te schaden.
Ten overvloede herinner ik u aan de eed die u of één van u collegae hopelijk heeft afgelegd en anders zou moeten afleggen:

Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Dat beloof ik.

Ik vertrouw erop dat de Inspectie een objectief, betrouwbaar en integere toezichthouder is en daar naar handelt.

 

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!