Schildklierdiagnostiek

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Maakt het uit wanneer je bloed laat prikken, moet je nuchter zijn?

on zaterdag, 15 februari 2014.

door Josine Thomassen

Maakt het uit wanneer je bloed laat prikken, moet je nuchter zijn? Deze vragen houden mij al een tijdje bezig. Bij Mary Shomon vind ik informatie.
Dokters vertellen ons, schildklierpatiënten, meestal dat we niet nuchter hoeven te zijn voor het bloed prikken en dat het niet uitmaakt hoe laat precies geprikt wordt.
Alleen de patiënten die T3 innemen, zoals Cytomel of natuurlijk schildklierhormoon, moeten in de gaten houden wanneer ze hun medicijn hebben ingenomen en wanneer ze hun bloed laten testen. Dit is omdat T3 korter werkzaam is dan T4 dat veel langer actief is. Het maakt daarbij niet uit of de oorsprong van de T3 synthetisch of natuurlijk is.

Interessant is dat onderzoek door Scobbo in 2004 laat zien dat TSH anders is vergeleken met de testresultaten van 's morgens op de nuchtere maag bij 97 van  de 100 proefpersonen, gemiddeld 26.39%. Bij 6% van deze patiënten ging de diagnose subklinische hypothyroïdie naar 'normaal'. De onderzoekers concludeerden dat de diagnose subklinische hypothyroïdie niet gesteld zou mogen worden als TSH nuchter is gemeten. Link naar publikatie

Het is maar zeer de vraag welke testresultaten het meest betrouwbaar zijn: die van 's morgens, als je nuchter bent, of die van later op de dag wanneer je gegeten hebt. Zelfs onderzoekers weten niet hoe het nuchter zijn het functioneren van de schildklier of de TSH-waarde  beïnvloedt, of hoe het komt dat TSH-waarden anders zijn op verschillende tijdstippen, met of zonder eten in de maag.
In sommige gevallen, als je tegelijkertijd glucose, insuline of cholesterol laat prikken, zal men je vragen om nuchter te zijn en het bloed prikken meteen 's morgens te laten doen. Anders wordt er waarschijnlijk niet voorgeschreven wanneer je bloed getest moet worden op TSH.
Maar denk eraan dat je later op de dag als je gegeten hebt, waarschijnlijk een lager TSH hebt dan eerder op de dag als je nog nuchter bent.

uit: Mary Shomon, About.com Guide. Bijgewerkt: 23 augustus 2009 Hypothyroidism 101: Week 1: Getting Hypothyroidism Diagnosed Optimum Time and Conditions for Thyroid Blood Tests Should you fast or eat? Test early in the day or later? Find out the optimal time and conditions to have blood drawn to get the most accurate results for your thyroid tests.

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!