Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

The Thyroid Solution

on zaterdag, 01 februari 2014. Posted in Boeken in het Engels, Geschreven door artsen

The Thyroid Solution

Wat dit boek zo bijzonder maakt is de focus op de relatie tussen schildklierziekten en de chemie van de hersenen. Het wordt volgens Arem tijd,  dat schildklierhormonen worden herkend als de sleutel voor de hersenchemie.
Het is een paradox dat dokters in de 19e eeuw juist mentale symptomen beschreven en demonstreerden, terwijl moderne artsen die schildklierpatiënten behandelen de schildklierziekte alleen zien als een kwaal met fysieke symptomen.

Endocrinoloog Ridha Arem is een autoriteit op het terrein van schildklieronderzoek.
Uiteraard, zoals van een endocrinoloog verwacht mag worden, bevat het boek uitvoerige informatie over de verschillende schildklierziekten. De lichamelijke en psychische symptomen, de verschillende tests die er zijn en hoe die te interpreteren en de behandeling van de ziekte. In The Thyroid Solution werkt Arem zijn eigen T4/T3-protocol uit.

In zijn boek, dat voorzien is van tal van patiëntengeschiedenissen, gaat Arem uitvoerig in op de mentale effecten die kunnen optreden, zoals depressie, angst en stemmingswisselingen.
Arem laat zien wat er in de hersenen gebeurt wanneer de schildklier in disbalans is en hoe het evenwicht kan worden hersteld door de toediening van hormonen. Schildklierhormonen, aldus Arem, zouden weleens de serotonine van het nieuwe millennium kunnen zijn. En met dat schildklierhormoon bedoelt Arem dan vooral T3 als actief antidepressivum.
Arem gaat in op het effect van schildklierdisbalans op het metabolisme, het gewicht, sexualiteit en relaties (verandering van persoonlijkheid).
Hij bespreekt de overlappende symptomen met CVS en fibromyalgie en omdat schildklierproblemen vooral vrouwen treffen besteedt hij veel aandacht aan thema’s als onvruchtbaarheid, miskramen, postpartum depressie, premenstrueel syndroom en de menopauze.
Ook bevat het boek een hoofdstuk over een schildkliervriendelijke levenswijze met aanbevelingen voor de voeding (veel proteïnen, veel koolhydraten, weinig vet, weinig suiker), voedingssupplementen en een opbouwprogramma van oefeningen, variërend van yoga tot zwemmen en fietsen.
Wat u niet in het boek zult vinden is een alternatieve/complementaire kijk op de diagnose en behandeling van schildklierziekten. De TSH is heilig en er is maar één schildklierhormoon, het synthetische.

Besproken door Anneke Spaaks

The Thyroid Solution

Paperback: 400 pages
Publisher: Ballantine Books Inc.; New edition edition (1 Mar 2001)
Language: English
ISBN-10: 0345429206
ISBN-13: 978-0345429209

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!