Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Stop the Thyroid Madness

on vrijdag, 31 januari 2014. Posted in Boeken in het Engels, Geschreven door patiënten

Stop the Thyroid Madness

Stop the Thyroid Madness: A Patient Revolution Against Decades of Inferior Treatment is een heel belangrijk boek dat de behandeling van hypothyreoïdie gunstig beïnvloedt en zal beïnvloeden. Janie A. Bowthorpe heeft een revolutie ontketend: duizenden patiënten vragen nu om een betere behandeling!

In het eerste deel van het boek beschrijft Janie Bowthorpe haar eigen geschiedenis. Verder worden de resultaten van Armour (natuurlijk schildklierhormoon) vergeleken met Synthroid (synthetisch T4 hormoon)

Het boek gaat over de onbetrouwbaarheid van de TSH test en over het falen van de bijnieren in verband met hypothyreoïdie. Ook worden Ferritin en Iodine besproken.

De standaardtests voor trage schildklierwerking leiden vaak tot een onjuiste diagnose. De patiënt wordt met overduidelijke symptomen naar huis of naar de psychiater gestuurd met de mededeling dat het ‘tussen de oren’ zit of te maken heeft met stress. Wordt er wél een juiste diagnose gegeven, dan vertoont de schildklier vaak al vergevorderde onderactiviteit.

Helaas vindt de ‘behandeling’ plaats met synthetisch in plaats van natuurlijk, dierlijk schildklierhormoon waardoor je schildklier uiteindelijk zal afsterven, als hij niet in een stadium daarvoor al een zware ontsteking of zelfs kanker oploopt. Bovendien gaan je symptomen op de lange termijn niet weg en zullen alleen maar verergeren, met daarnaast een ernstig risico voor andere klachten, zoals botontkalking.

De Amerikaanse Janie Bowthorpe was zo’n patiënt en zij besloot het zelf op te lossen. Haar boek uit 2008, dat treffend ‘Stop de schildklierwaanzin’ heet, verwoordt in weinig verhullende termen de frustraties van schildklierpatiënten wereldwijd die zich uiteindelijk tot haar wenden: Gezien door de ogen van schildklierpatiënten zijn doktoren visieloze, alles over één kam scherende, pillenvoorschrijvende, medische beroepszombies geworden.

In het radioprogramma 'The Livin’ La Vida Low-Carb Show' met Jimmy Moore, eindigde Jimmy zijn speciale programma The Truth About Thyroid Week met een interview met Janie Bowthorpe. Ik heb ernaar geluisterd. Janie is geen arts, maar een leek en autodidact. Zij leed jarenlang aan een niet herkende schildklierziekte waardoor ze nu hevig gefrustreerd is over het conventionele artsenbestand en waardoor ze nu alles over schildklierziektes weet en niet alleen zichzelf goed kan verdedigen, maar ook andere patiënten.  

Zij zegt: Mijn naam is Janie. Ik ben de dochter van een moeder met hyperthyreoïdie bij wie de schildklier operatief is verwijderd toen ze 22 was. Ik was jong, gezond en onoverwinnelijk! Maar terugkijkend, zie ik dat er iets raars aan de hand was na de geboorte van mijn tweede kind. Ik was 27 en binnen 9 maanden was ik 8 keer ziek. Het eindigde met longontsteking. Hetzelfde deed zich twee jaar later voor na de geboorte van mijn derde kind. Bovendien voelde ik me een vaatdoek. Ik kon mijn eigen kinderen niet langer dan een paar minuten dragen.

Toen ik 30 was en begon als fit­nesscoach, was ik na een uur lesgeven doodop, mijn hartslag bleef hoog. Om 8 uur 's avonds was ik kapot. Ik transpireerde erg veel, ik had het heel warm, mijn hart bleef tekeergaan en ik kon niet slapen, terwijl ik hondsmoe was. 's Morgens voelde ik me alsof ik door een vrachtwagen met 18 wielen was overreden en tegen een betonnen muur was gegooid. En dit allemaal na één uur lesgeven. Na een jaar werd de diagnose 'bor­der­line hypothy­roid' op me geplakt met een TSH van 5. Ik kreeg Synth­roid, mijn TSH kwam binnen de 'normale waarden' en ze zeiden dat ik nu goed behandeld was.
Maar ik bleef me precies hetzelfde voelen; ik moest mijn beroep van fit­nesscoach opgeven na slechts 2 1/2 jaar. Deze hel duurde 17 jaar, eerst met Synth­roid en later met Levoxyl, hoeveel ik ook innam. Ik kon niets buiten de deur doen met mijn kinderen zonder daarvoor een zware prijs te betalen; winkelen of wandelen met vrienden was uitgesloten; vakantie met familie was heel beperkt, omdat ik slecht reageerde op activiteit of de zon; na een kwartier volley­bal met de buurt waren mijn armen slap; ik kon niet lang staan of lang bewegen; ik had een lichte depres­sie; ik moest de hele tijd dutjes doen; als ik iets meer probeerde te doen buitenshuis, had ik daarna een dag rust nodig om bij te komen.

Ik heb duizenden dollars uitgegeven aan artsen, 17 jaar lang, maar iedereen vond dat ik goed was ingesteld. Niemand dacht dat er verder iets mis kon zijn met mijn schildklier. Ze dachten aan van alles: tests voor hypoglycemie, een spierbiopsie, mijn bloed werd onderzocht op álle hormonen, ik deed een looptest, ik nam betablockers, ik droeg een hartmonitor, enzovoorts, enzovoorts. Maar nooit was het mijn schildklier.

In 2002 was alles heel erg, ik kon niet langer dan 30 minuten achter elkaar staan. Ik huilde veel, maar in dat jaar gebeurde een wonder! Ik kon alleen maar achter mijn computer zitten, dus ik onderzocht dag in dag uit wat er met mij aan de hand kon zijn. Toen ontdekte ik zelf wat geen enkele arts mij had verteld. Ik werd behandeld met een verkeerd medicijn voor alleen T4 en werd vastgehouden binnen TSH-waarden. Ik ging natuurlijk schildklierhormoon slikken in juli 2002 en binnen korte tijd was ik beter! Mijn haar werd zachter, mijn depressie verdween, mijn armen en benen werden weer sterk en ik had de energie van een teenager. Sindsdien gaat het goed met mij!

Het is typisch een onzichtbare ziekte, onzichtbaar gemaakt door een blinde medische macht die jou normaal noemt als een inktvlek op een stukje papier het zegt. Je bent onzichtbaar als zieke, want ook al gebeurde dit alles zoals ik het beschreef, toch heb ik drie kinderen opgevoed, had ik mijn eigen sieradenlijn, hield ik grote huizen bij, maakte van elke Kerstmis, elke verjaardag iets speciaals, studeerde ik af, gaf ik college over zelfhulp, gaf ik een paar jaar les op een openbare school, participeerde ik bij archeologische opgravingen, en meer. Maar altijd betaalde ik de prijs.…Door alleen een medicijn te gebruiken voor T4 wordt elke mogelijke dispositie erger. Dat gebeurde met mij en nu ben ik gelukkig dat natuurlijk schildklierpoeder dat allemaal heeft opgelost.

In de herfst van 2002 begon ze een schildkliergroep op Yahoo om iedereen op de hoogte te brengen van natuurlijk schildklierhormoon: We kwamen allemaal bij elkaar in onze frustratie en woede met betrekking tot de slechte behandeling van en éénzijdige kijk op schildklierpatiënten en dat werd eind 2005 een website: www.stopthethyroidmadness.com. Ik wilde dat patiënten op de hoogte werden gebracht en dat ze verandering zouden doorvoeren bij hun artsen. Deze site is bedoeld voor miljoenen schildklierpatiënten op de wereld. Natuurlijk schildklierhormoon werkt.

Er is inmiddels een nieuwe herziene en verder uitgebreide editie verschenen.

Besproken door Josine Thomassen

Paperback: 336 pages
Publisher: Laughing Grape Publishing; 2nd edition (16 May 2011)
Language: English
ISBN-10: 0615477127
ISBN-13: 978-0615477121

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!