Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

De schildklier – Een holistische benadering van schildklierproblemen

on zondag, 01 oktober 2017. Posted in Boeken in het Nederlands, Geschreven door patiënten, Geschreven door een alternatief Genezer

De schildklier – Een holistische benadering van schildklierproblemen

Hauswald stelt in haar boek vast dat de reguliere geneeskunde achterloopt op de nieuwste ontwikkelingen ten aanzien van schildklieraandoeningen. Je hebt kennis en eigen verantwoordelijkheid nodig om je weg te vinden, boven op al je klachten.
'Vaak wordt er niet meteen aan de schildklier gedacht bij het stellen van een diagnose', schrijft ze. Er wordt nog altijd volgens verouderde normaalwaarden beoordeeld, en bovendien passen veel van de genoemde symptomen ook bij andere aandoeningen...

Om bevrijd te worden van de symptomen van een verstoorde schildklierfunctie is het de moeite waard om je gezondheid in eigen hand te nemen stelt ze. Een en ander vraagt een actieve houding als patiënt om de behandeling te laten slagen – meer dan bij andere lichamelijke aandoeningen nodig is.
En dat terwijl Hauswalds ervaring leert dat problemen met de schildklier bij de patiënten zelf op de laatste plaats komt!

Het is volgens haar noodzakelijk om goed naar de lichamelijke toestand te kijken en je ook bezig te houden met de thema's als aandacht, bewustzijn en diepere kennis van je eigen leven(sweg).
Deze focus lijkt geïnspireerd op Hauswalds eigen ervaringen (een schildklierontsteking). Zij verbaasde zich over het gebrek aan specifieke behandelmethoden, de verwaarlozing van het welzijn van de patiënten en de bijna afwezige voorlichting over de gezondheid van de schildklier. Als gevolg van die ervaringen heeft ze een specialistische opleiding gedaan en veel mensen met schildklierproblemen gesproken.
Een aantal van hen komt in het boek aan het woord.

Meten is Weten

Uiteraard behandelt Hauswald de vele functies en de functiestoornissen van de schildklier. Ook diverse oorzaken komen aan bod, zoals schade aan de hypofyse door een whiplash van de halswervelkolom en schedelbasisfracturen. Dit heeft invloed op de schildklierfunctie en andere organen die door hypofyse worden aangestuurd. Ook kunnen spierspanningen in het hals-nekgebied en geblokkeerde halswervels de schildklierfunctie beperken.
Hauswald heeft veel baat gehad bij vragenformulieren en heeft zelf een vragencatalogus samengesteld als eerste radar voor het hormoonstelsel en de schildklier. Daarna kan met laboratoriumanalyses, consulten bij specialisten en ander onderzoek worden behandeld.
Zij staat stapsgewijs steeds verder onderzoek voor, waarbij de juiste volgorde van de onderzoeken belangrijk is.
Meer dan eens is het, zo vertelt ze, gelukt zo niet-herkende functiestoornissen aan schildklier en hormoonstelsel boven water te krijgen.
Er volgen acht vragenformulieren, die betrekking hebben op cortisoloverschot en -tekort, schildklierfunctie, oestrogeenoverschot en -tekort, progesterontekort en androgeenoverschot en aanbevelingen op basis van de uitkomsten.

De belangrijkste laboratoriumparameters krijgen veel aandacht: TSH, de schildklierhormonen T1, T2, T4, T3, rT3 en calcitonine, en hun interpretatiegrenzen. Antistoffen komen eveneens aan bod, alsook de werking van bepaalde vitamines en voedingsstoffen.
In een ander hoofdstuk beschrijft ze hoe de verschillende hormonen op elkaar inwerken. Zo legt zij onder meer uit hoe een teveel aan cortisol kan uitwerken op de productie van schildklierhormonen en progesteron. Ook maakt ze duidelijk wat de functie van de lever daarbij is. Daarbij is het handig als, en soms noodzakelijk dat, de lezer al de nodige kennis heeft.

Hormonen in het gareel...

Hauswald doet in het boek diverse aanbevelingen om de hormonen in het gareel te krijgen en noemt tal van planten die goed werken bij de verschillende schildklierklachten. Vervolgens behandelt ze de diverse hormoonpreparaten voor de schildklier, waarbij ook het natuurlijke schildklierhormoon wordt genoemd.
Een hoofdstuk is gewijd aan de gevolgen van langdurige stress, volgens de WHO oorzaak van 70% van alle westerse ziekten.
In de juiste dosis is stress gezond. Bij langdurige stress treedt een domino-effect op dat ten koste gaat van lever, nieren, hart en zenuwstelsel. Het gevolg is een burnout, die ook gevolgen heeft voor de schildklier.
Na alle informatie vindt Hauswald het zaak zelf regie te nemen en op weg te gaan naar je nieuwe zelf.

Relevantie?

Veel van wat Hauswald beschrijft, is bekend. Minder gebruikelijk zijn de consequenties die zij aan een en ander verbindt.
Wat mij stak, als iemand met een aangeboren trage schildklier, is dat Hauswald de indruk wekt dat alle problemen te herleiden zijn tot lifestylekeuzes. Als ik niet had beloofd een recensie te schrijven, was ik waarschijnlijk niet verder gekomen dan de inleiding.

Hoewel de inhoud er behoorlijk gestructureerd uitziet, zwabbert het boek naar mijn gevoel nogal tussen (basis)informatie en esoterische bespiegelingen. Soms vond ik het lastig de relevantie te zien van wat Hauswald vertelde, bijvoorbeeld de pagina over de vlindervorm van de schildklier, de omschrijving van de schildklier als 'de stem van onze ziel'. Of zoals bij de innerlijke strijd tussen onze mannelijke en vrouwelijke energie (Mars en Venus), of bij het verband tussen de zeven hormoonklieren en de zeven chakra's.

Los daarvan vond ik de informatievolgorde niet altijd even logisch, wat leidt tot zigzagredeneringen en herhalingen. De functies van de lever komen bijvoorbeeld in verschillende hoofdstukken aan bod, wat de strekking van Hauswalds betoog er niet duidelijker op maakt. En soms wordt niet duidelijk of Hauswald de patiënt of een collega-medicus aanspreekt.

Ik geloof dat ik zelfs als reiki-meester nog niet rijp ben voor de taal waarin het tweede deel van het boek – over eigen regie – wordt beschreven. Hier zat de vertaling wellicht ook in de weg.

Meer praktisch klonk de informatie over de hormoonbalanskuur, al vroeg ik me tijdens het lezen af of je dan nog tijd hebt om te werken.

Na een flinke rij goede raad volgt tot slot een flinke lijst confronterende vragen aan jezelf. Dat deel ga ik zeker nog eens herlezen, want ook met een aangeboren schildklieraandoening zal het maken van de juiste lifestyle-keuzes een verschil maken.

Besproken door Josee Koning
(tekstschrijver en vertaler)

Pagina's: 256
ISBN: 9789460151385
Uivoering: Paperback
Uitgever: Akasha

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!