Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Een bekende voedingsdeskundige over schildklierziekten

on zondag, 16 februari 2014.

Mary Shomon interviewde Ray Peat in november 2000
Thyroid-Info

Raymond Peat, Ph.D. is redacteur/onderzoeker en hij heeft een populaire maandelijkse nieuwsbrief over voeding en gezondheid. Hij is auteur van een aantal publicaties over vergrijzing, voeding en hormonen vanuit biochemisch perspectief.
Dr. Peat heeft een Ph.D. in biologie van de Universiteit van Oregon. Hij heeft gedoceerd aan de Universiteit van Oregon, de Universiteit van Montana State, National College of Naturopathic Medicine, de Autonome Staatsuniversiteit Mexico en nog veel meer. Hij heeft ook een privé praktijk voor counseling op het gebied van voeding.

Welke supplementen zijn volgens u van essentieel belang voor mensen met hypothyreoïdie?
Omdat de kwaliteit van commerciële voedingssupplementen vrij slecht is, is het enige supplement waar ik voorstander van ben vitamine E, en dat moet spaarzaam worden gebruikt. Af en toe zal ik beperkt gebruik van andere supplementen voorstellen, maar het is over het algemeen veel veiliger om goed te eten en voeding arm aan voedingsstoffen uit te sluiten. Magnesium is een typisch tekort bij hypothyreoïdie en de veiligste manier om het binnen te krijgen is met jus d'orange en vlees.

U noemt eieren, melk en gelatine goed voor de schildklier.
Melk bevat een kleine hoeveelheid schildklierhormoon en progesteron, maar ook een goede balans van aminozuren. Voor volwassenen kan de aminozuurbalans van kaas nog beter zijn. In arme landen eten mensen over het algemeen alle delen van het dier, niet alleen de spieren. Ongeveer de helft van het eiwit in een dier is collageen (gelatine). Dit betekent dat in het hele dier de aminozuurbalans gelijk is aan de eisen van volwassenen. Onderzoek naar aminozuureisen van de volwassenen is zeer ontoereikend, omdat het grotendeels is gericht op het vinden van methoden om dieren te produceren met minimale kosten voor voer. De vleesindustrie is niet geïnteresseerd in het vinden van een dieet voor het houden van gezonde kippen, varkens en runderen.

Waarom hebben vrouwen met behandelde hypothyreoïdie vaak hoge cholesterolniveaus?
Vaak is het omdat zij thyroxine gebruiken, in plaats van het actieve schildklierhormoon. Toxinen, inclusief sommige geneesmiddelen en kruiden, kunnen de lever irriteren of stimuleren om te veel triglyceride te produceren. T3, triiodothyronine, is het actieve schildklierhormoon. Het wordt, voornamelijk in de lever, geproduceerd uit thyroxine. De vrouwelijke lever is minder efficiënt dan die van de man in het produceren ervan. De schildklier die normaal gesproken T3 produceert zal de productie laten dalen in aanwezigheid van verhoogde thyroxine. Daarom fungeert thyroxine vaak als "anti-schildklierhormoon", vooral bij vrouwen. Het is een zeer vaak voorkomende, maar zeer ernstige, vergissing thyroxine "het schildklierhormoon" te noemen. Hoog cholesterol is nauw verbonden met hypothyreoïdie. Verhoogde T3 zal de omzetting van cholesterol direct verhogen naar progesteron en galzuren.

Zijn er bijzondere overwegingen voor mannen met hypothyreoïdie?
Schildkliersupplementen kunnen nuttig zijn voor prostaathypertrofie en sommige gevallen van impotentie en onvruchtbaarheid. Krampen in de benen, slapeloosheid, depressie, hartfalen, leverziekte, kaalheid en tientallen andere problemen kunnen het gevolg zijn van hypothyreoïdie.

Veel mensen beschrijven hoe zij klinisch hypo zijn, met verhoogde TSH niveaus, maar een extreem snelle pols hebben.
Als de schildklierfunctie laag is, compenseert het lichaam dat vaak door meer adrenaline te maken. De dagelijkse productie van adrenaline is soms 30 of 40 keer hoger dan normaal bij hypothyreoïdie. De adrenaline wil de bloedsuikerspiegel en de lichaamstemperatuur handhaven in weerwil van de hypothyreoïdie.

U schrijft dat sommige mensen een probleem hebben met het omzetten van T4 naar T3, maar dat dieet kan helpen. U raadt een stuk fruit, sap of melk aan tussen de maaltijden, plus voldoende eiwitten.
De hoeveelheid glucose in de levercellen regelt het enzym dat T4 omzet naar T3. Dit betekent dat hypoglykemie of diabetes (waarbij glucose niet efficiënt in de cellen terechtkomt) zal leiden tot hypothyreoïdie als T4 niet kan worden omgezet in T3. Het eten van koolhydraten (vooral fruit) kan de lever in staat stellen zijn productie van T3 te hervatten.

U denkt dat chronische eiwittekort een veel voorkomende oorzaak is van hypothyreoïdie. Hoeveel eiwit moeten mensen eten ( 70-100 gram per dag?) En welke eiwitten, om hypothyroïdie te voorkomen?
De World Health Organization standaard werd bijgesteld door onderzoekers van MIT en sinds kort is de MIT-norm nog een keer opgewaardeerd door militaire onderzoekers; dit staat in een publicatie van de National Academy of Sciences (National Academy Press "De rol van proteïne en aminozuren voor het behoud en de verhoging van de prestaties", 1999). Bij te weinig eiwit is er een stressreactie met onderdrukking van het schildklierhormoon. Veel van de mensen die niet reageren op een aanvulling van schildklierhormoon eten gewoon niet genoeg eiwit. Ik heb gesproken met veel goed opgeleide mensen die slechts 15 of 20 gram eiwit per dag eten. Om te overleven wordt hun stofwisseling extreem laag. De kwaliteit van de meeste plantaardige eiwitten (vooral bonen en noten) is laag. Vlees bevat grote hoeveelheden aminozuren die de schildklier onderdrukken en zou niet de enige bron van eiwitten mogen zijn. Het is een goed idee om elke dag een kwart melk (ongeveer 32 gram eiwit) te drinken en een aantal andere hoogwaardige eiwitten, waaronder kaas, eieren, schaaldieren en aardappelen, te eten. Het eiwit van aardappelen is van zeer hoge kwaliteit.

U bent een voorstander van kokosolie voor schildklierpatiënten.
Een belangrijke functie van kokosolie is dat die de energieproductie verhoogt die geblokkeerd was door de onverzadigde vetzuren. Aangezien meervoudig onverzadigde vetzuren de schildklierfunctie op vele niveaus remmen, kan kokosolie de schildklierfunctie bevorderen simpelweg door het verminderen van deze toxische effecten.

Hebt u nog ideeën voor schildklierpatiënten die proberen alles goed te doen en toch niet afvallen?
Kokosolie kan de stofwisseling verhogen. Vaak kleine maaltijdjes nemen, elke keer een combinatie van wat koolhydraten en wat eiwit, zoals fruit en kaas, helpt om de stofwisseling op te krikken. Het eten van rauwe wortelen kan absorptie van oestrogenen uit de darm voorkomen waardoor de lever beter het metabolisme kan reguleren. Als een persoon geen gewicht verliest op een tamelijk laag caloriedieet met voldoende eiwitten, is het duidelijk dat de stofwisseling te laag is.

U hebt gesproken over het probleem van interne ondervoeding bij schildklierpatiënten, als gevolg van onvoldoende spijsverteringssappen en slechte darmwerking.
De absorptie en retentie van magnesium, natrium en koper en de synthese van eiwitten zijn meestal slecht bij hypothyreoïdie. Dit is waarschijnlijk de reden waarom voldoende natrium etenadrenaline verlaagt en de slaap verbetert. De verlaagde adrenaline zal waarschijnlijk ook de darmwerking verbeteren.

Vertaald door Josine Thomassen

Voor meer informatie over Dr Ray Peat, zie de Publications Order Page voor het bestellen van de maandelijkse nieuwsbrief of zijn boeken, waaronder Progesteron in Orthomoleculaire geneeskunde, Generatieve Energie: Bescherming en herstel van de Heelheid van het Leven, Geest en Weefsel: Russische onderzoeksperspectieven op de menselijke hersenen, Voeding voor vrouwen en Van PMS naar Menopauze: vrouwelijke hormonen in Context.
Mary Shomon had een interview met Ray Peat in november 2000.
Thyroid-Info
Thyroid information for people who want to live well, from patient advocate Mary Shomon
Laatst bijgewerkt: 28.08.2010

 

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!