Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Blijvend gewichtsverlies voor schildklierpatiënten: hormonale factoren

on zondag, 16 februari 2014.

Door Josine Thomassen

Als er slechts één artikel is dat u leest over schildklierziekte en gewichtsverlies, dan zou het dit moeten zijn. Dr Holtorf heeft ontdekt dat bijna alle overgewicht- en obesitaspatiënten die hij behandelt aantoonbare stofwisselings- en endocriene stoornissen hebben die bijdragen aan het probleem.
In het bijzonder richt Dr Holtorf zich op de evaluatie en correctie van onevenwichtigheden in de twee belangrijkste hormonen - leptine en omgekeerd (reverse) T3 (rT3) - om schildklierpatiënten te helpen afvallen.

Kent Holtorf, MD werkt al lang met patiënten die hormonale stoornissen hebben. Hij runt de Holtorf Medical Group in Californië, waar hij zich specialiseert in complexe endocriene stoornissen, inclusief hypothyreoïdie, bijnierinsufficiëntie en insulineresistentie.

Dr Holtorf werkt met patiënten - velen met een traag werkende schildklier - die het moeilijk of zowat onmogelijk vinden om af te vallen. Wat hij ontdekte is dat bijna alle overgewicht- en obesitaspatiënten aantoonbare stofwisselings- en endocriene stoornissen hebben.
In het bijzonder heeft Dr Holtorf zich gericht op twee belangrijke hormonen - leptine en omgekeerd T3 (rT3) - en het behandelen ervan om zijn patiënten te helpen gewicht te verliezen. Deze twee spelen een sleutelrol in de regulering van gewicht en stofwisseling.

Leptine wordt uitgescheiden door vetcellen en leptineniveaus nemen toe met de ophoping van vet. De verhoogde leptinesecretie die zich voordoet bij gewichtstoename geeft normaal een signaal terug naar de hypothalamus dat er voldoende energie (vet) is. Dit stimuleert het lichaam om vet te verbranden in plaats van overtollig vet op te blijven slaan en stimuleert het schildklierhormoon (TRH) om 't schildklier stimulerend hormoon (TSH) en de schildklierproductie te verhogen.

Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen met overgewicht die niet kunnen afvallen leptineresistent zijn: leptine heeft dan een verminderd vermogen om de hypothalamus te beïnvloeden en het metabolisme te reguleren. Deze leptineresistentie resulteert in een gevoel van honger voor de hypothalamus, dus worden meerdere mechanismen geactiveerd om vetreserves te vergroten, omdat het lichaam probeert de waargenomen toestand van honger om te keren.
Die geactiveerde mechanismen zijn een verminderde TSH secretie, een onderdrukte omzetting van T4 naar T3, een stijging van omgekeerd T3, meer eetlust, een verhoging van de insulineresistentie en remming van de vetafbraak. De behandeling kan zich richten op de verhoogde leptine en de leptineresistentie. Een verhoogde leptine geeft echter ook verlaagde schildklierhormoonwaarden, samen met aanzienlijk verlaagde T4/T3 conversie. Ook bijna alle diabetici zijn leptineresistent waardoor het erg moeilijk voor mensen met diabetes type II om af te vallen. Omdat er een slechte T4/T3 omzetting is, is getimed uitgebracht T3 de optimale behandeling, hoewel ook T4/T3 combinatiemedicijnen, zoals natuurlijk gedroogd schildklierhormoon kunnen worden gebruikt.

Wij controleren de basale stofwisseling bij patiënten; interessant is dat patiënten met leptineresistentie een lager metabolisme hebben dan normaal. Deze patiënten verbranden vaak 500 tot 600 calorieën minder per dag dan een 'normaal' iemand met een gelijke lichaamsmassa. Om een redelijke kans op afvallen te hebben, kunnen deze patiënten proberen calorieën te verminderen met 500 tot 600 calorieën per dag, een uur of twee per dag bewegen of de schildklier en de stofwisseling normaliseren. Het optimaliseren van de schildklier kan heel effectief zijn voor velen. Humaan Chorion Gonadrotropine  (HCG) is een mogelijke optie.
Veel schildklierpatiënten hebben me gevraagd over de HCG-behandelingen (humaan chorion gonadotrofine) voor gewichtsverlies. Ik heb zelf een aantal hypo's ontmoet die meer dan 200 pond wogen en die door HCG-behandelingen 25 of meer pond afvielen tijdens een 40-daagse kuur. Ik ken meer en meer artsen die dit beginnen te gebruiken. Wij hebben HCG effectief bevonden voor veel vrouwen.*

Hoe speelt omgekeerd T3 een rol bij schildklierpatiënten die willen afvallen?
T4 kan ofwel worden omgezet in T3, het actieve hormoon met een metabolisch effect, of omgekeerd  T3, dat is de inactieve vorm van T3 die eigenlijk de effecten van T3 blokkeert. Studies tonen aan dat het een krachtige remmer van de schildklier is.
Omgekeerd T3 wordt geproduceerd onder stress of bij honger om het metabolisme te vertragen en met chronische stress of een dieet kan omgekeerd T3 verhoogd blijven. Mensen die chronisch diëten zullen een lagere stofwisseling hebben dan een persoon met hetzelfde gewicht en spiermassa die niet is afgevallen of geen drastisch dieet heeft gevolgd. Dit werd aangetoond in een studie van Leibel in het tijdschrift Metabolisme, getiteld "Verminderde energie-eisen in de gereduceerde zwaarlijvige patiënten." De auteurs vonden dat de mensen die een dieet hadden gevolgd, gemiddeld een 25% lagere stofwisseling hadden.
Hoe hoger omgekeerd T3, hoe lager het metabolisme, vaak 20 tot 40% lager dan verwacht voor hun body mass index (BMI). Niemand gelooft hoe weinig ze eten, en ze voelen zich mislukkingen - ondanks alles wat ze goed doen. Totdat hun metabole afwijkingen zijn opgelost, zullen een dieet en lichaamsbeweging er niet in slagen om op lange termijn succes te behalen. Hoe hoger de omgekeerde T3, des te ineffectiever T4 preparaten. T4/T3 combinaties zijn significant beter dan T4- preparaten, maar getimed vrijgegeven T3 is optimaal.

De meeste patiënten die binnenkomen zijn op tal van diëten geweest. Koolhydraatarme diëten onderdrukken de schildklierfunctie en verhogen omgekeerd T3, dus terwijl een koolhydraatarm dieet kan leiden tot gewichtsverlies in het begin, zullen patiënten weer aankomen, tenzij het omgekeerd T3 probleem wordt verholpen.
De meeste voldoening geven mensen die 50 tot 100 pond of meer afvallen. Het verandert hun leven volledig. Er was iemand die 800 calorieën per dag at na een maagverkleining en die was nog steeds dikker aan het worden. Niemand geloofde dat totdat ze haar in het ziekenhuis opnamen en haar voedselinname bewaakten. Ze zeiden dat haar schildklier prima was, want zij had normale TSH, T4 en T3. Toen we haar omgekeerde T3 controleerden was die boven 800 en haar leptine was 75. We controleerden haar stofwisselingssnelheid en die was 45% lager dan normaal. Het volgen van een dieet zou nooit werken met een dergelijke patiënt.

Giftige stoffen kunnen de schildklierreceptoren blokkeren met uitzondering van de hypofyse, die andere receptoren heeft. Dus door het alomtegenwoordige karakter van deze toxines denk ik dat iedereen een relatief tekort aan schildklieractiviteit heeft die niet wordt gedetecteerd door TSH. Mensen denken dat eten en gebrek aan beweging het obesitasprobleem in dit land veroorzaken, maar ik denk dat toxines die de schildklier uit evenwicht brengen een groter probleem zijn, naast stress.
Ook is aangetoond dat diëten de T4/T3 conversie verminderen, omgekeerd T3 verhogen en het aantal perifere schildklierreceptoren verlagen - maar nogmaals, niet in de hypofyse - dus dezelfde hoeveelheid schildklierhormoon heeft minder effect, maar TSH is ongewijzigd. Dit illustreert het belang van klinische beoordeling bij de vaststelling van de totale schildklieractiviteit van een persoon. We controleren onder andere:

  • homocysteïne - een marker voor lage schildklier en lage vitamine B
  • lipiden - een hoog cholesterolgehalte is een marker voor lage schildklier en hoge triglyceriden is een marker voor insulineresistentie
  • ijzer en ferritine - ferritine is nodig voor de geactiveerde schildklier, veel klachten die mensen toeschrijven aan anemie met een lage ferritine zijn eigenlijk te wijten aan gebrekkige schildklierhormoonactivering van weefsels
  • Vitamine D - moet hoger zijn dan 80
  • serotonineniveau - er is vaak een laag of laagnormaal serotonineniveau met een lage schildklierfunctie, omdat serotonineproductie wordt onderdrukt met een lage schildklier.

*VGNS waarschuwt voor het in het artikel genoemde HCG. In Nederland is het voorschrijven van geneesmiddelen buiten de geregistreerde indicatie (HCG is niet geregistreerd) verboden en alleen toegestaan als de beroepspgroep daar protocollen en standaarden voor heeft ontwikkeld. Zo'n protocol is er echter niet voor HCG. Een arts die HCG voorschrijft of toedient is dan ook in overtreding. Ook de handel in geneesmiddelen op basis van HCG als afslankmiddel is verboden.

Een interview met Kent Holtorf, MD door Mary Shomon, About.com Gids Bijgewerkt op 20-10-2009
Kent Holtorf, MD is oprichter van de Holtorf Medical Group in California.

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!