Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Zwanger zonder keuzevrijheid van medicatie

on zondag, 06 maart 2022.

Zwanger zonder keuzevrijheid van medicatie

Zoals wel vaker ontving de VGNS een mailtje van een zwangere dame met een trage schildklier. Dit was een regelrechte noodkreet. De dame in kwestie was geen lid van onze vereniging en had het nodige speurwerk achter de rug om ons te vinden.
Ze schreef het volgende: ‘Ik heb twaalf jaar lang Thyreoïdum gebruikt. Dit werd in eerste instantie voorgeschreven door een natuurarts en later door de internist. Momenteel ben ik zwanger en daarom wil mijn internist dat ik per direct overstap op synthetische medicatie. Aangezien ik drie verschillende synthetische varianten heb geprobeerd, waar ik doodziek van werd en hartproblemen kreeg, heb ik dit geweigerd.’ Ze was dus op zoek naar een arts die haar wel Thyreoïdum wilde voorschrijven, op dit zeer cruciale moment in haar leven.

Zwangerschap en hypothyreoïdie

Wie zich enigszins verdiept in zwangerschap en hypothyreoïdie weet hoe belangrijk schildklierhormonen zijn tijdens de zwangerschap. Lopen de schildklierwaarden uit de pas, dan valt het niet mee om zwanger te raken of een zwangerschap tot een goed einde te brengen. Bovendien is het schildklierhormoon van de moeder enorm belangrijk voor het kindje in ontwikkeling. Schrijnend wordt het als een vrouw één of meer miskramen krijgt, voordat ze goed is ingesteld.

Bij ons gingen alle bellen rinkelen. We namen direct contact met haar op. Achter haar verhaal ging een lange en verdrietige geschiedenis schuil van meerdere miskramen. Nu ze eindelijk goed was ingesteld durfde ze een zwangerschap aan. Nu liep ze dus aan tegen een muur van onbegrip. En ze vocht als een leeuw voor begrip voor haar standpunt; keuzevrijheid van medicatie.

keuzevrijheid van medicatie

Het is voor ons volkomen logisch dat ze geen enkel risico wilde nemen en niet van medicatie wilde wisselen. Alleen dacht haar internist er anders over. Sommige internisten laten toe dat patiënten natuurlijk schildklierhormoon (NHS) gebruiken, maar op spannende momenten – en dat is een zwangerschap – kunnen ze van standpunt veranderen en kiezen voor de medicatie die is voorgeschreven in de richtlijnen voor artsen. Daarin wordt NHS gedoogd, maar niet aanbevolen.

Als vereniging hebben we een lijst van artsen die alleen beschikbaar is voor onze leden. Dit doen we bewust, want het vrijgeven van zo’n lijst kan betekenen dat artsen worden overspoeld met verzoeken om hulp, of door collega's scheef worden aangekeken. Onze lijst is helaas niet lang. Om eerlijk te zijn begint deze te krimpen, omdat veel artsen – die de oude behandelmethode vóór de komst van synthetische varianten nog goed kennen – zo langzamerhand met pensioen gaan. Er komen niet veel jonge artsen bij die enthousiast raken van NHS. Het is een lastig onderwerp, waar we als VGNS ook komend jaar weer veel energie in zullen stoppen.

In het geval van de zwangere dame hebben we natuurlijk een uitzondering gemaakt. Het leven van dit zeer gewenste ongeboren kindje gaat natuurlijk voor. Met wat kunst en vliegwerk hebben we toch een arts gevonden die bereid is haar te begeleiden in de zwangerschap.
Gelukkig is er een gezonde dochter geboren. Ze heet Floor.

Pieternel van Velden

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!