Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Schüssler celzouten en de schildklier

on woensdag, 16 november 2022.

Schüssler celzouten en de schildklier

Vanuit de natuurgeneeskundige visie is het mogelijk om de schildklier meer in balans te krijgen. Zo kun je de schildklierfunctie onder andere ondersteunen met Schüssler celzouten. De Schüssler celzouten zijn mineralen die van fundamenteel belang zijn voor de opbouw en instandhouding van het lichaam.

De volgende informatie helpt je om inzicht te krijgen in de werking van celzouten. De Schüssler celzouten zijn krachtig en vereisen enige basiskennis om de juiste stappen te kunnen zetten. Bij twijfel is het raadzaam om de hulp in te schakelen van een deskundige voor een passende celzouttherapie die je gezondheid helpt ondersteunen. Ook als je veel gezondheidsklachten hebt, is het verstandig je te laten begeleiden door een therapeut.

Bij een disbalans van de schildklier ontstaan er verstoringen in de energiehuishouding en stofwisseling doordat de hoeveelheid thyroxine in het lichaam stijgt of juist lager wordt. Schildkliermedicatie reguleert de balans van de thyroxine in het lichaam en helpt om de energiehuidhouding en stofwisseling weer in evenwicht te brengen.

Je kunt de Schüssler celzouten inzetten om je energiehuishouding en stofwisseling te verbeteren. De celzouten ondersteunen meteen ook de schildklier en brengen de schildklierfunctie meer in balans.

De Schüssler celzouten bestaan uit steeds 2 mineralen die dragers zijn van de lichaamsenergie, zoals Natrium, Chloor, Kalium, Calcium, Magnesium, Ferrum, Fosfor, Sulfaat en Silicea. Bij een vermindering van de celstofwisseling gaan deze mineralen verloren en ontstaan er tekorten aan meerdere minerale verbindingen. Door de minerale verbindingen in een gewreven verdunningen aan te bieden, kun je verstoringen in het lichaam oplossen.

Celzouttherapie voorziet het herstel van de celstofwisseling en draagt bij aan de balans op zowel fysiek, mentaal en emotioneel niveau. Elk celzout heeft specifieke eigenschappen die overeenkomen met een bepaald klachtenbeeld dat ontstaat bij een tekort aan dat celzout.

De schildklier speelt een belangrijke rol in de celstofwisseling, en alle celzouten hebben eigenschappen die de celstofwisseling ondersteunen. Het is daarom handig om op een rij te hebben, welke celzouten kunnen helpen bij welke specifieke klachten. Op Dr. Schüssler Celzouten staat een stappenplan dat je kunt gebruiken om het juiste celzout te vinden

Je zet in het begin maximaal 4 verschillende celzouten in, waarbij de 1e stap is om toxines af te voeren, zodat het lichaam “schoon” wordt. Zolang je lichaam bevuild is, is het zelfgenezend vermogen bezig met de opschoning van het lichaam en kan het zich niet bezighouden met herstel van de balans. Dit heeft ook invloed op de omzetting van het schildklierhormoon naar de actieve vorm via onder andere de lever. Met de 1e stap worden de lever, milt en de nieren ondersteund, zodat de afvoer van de afvalstoffen kan plaatsvinden.

Sommige celzouten versterken elkaar. Daarom is het raadzaam om deze samen in te nemen, zodat de stofwisseling optimaal wordt ondersteund.

Reiniging

Voor de reiniging van het lichaam zijn de volgende celzouten geschikt:

De ondersteuning van celzout 3, Ferrum phosphoricum versterkt het afweersysteem op celniveau en zorgt ervoor dat ontstekingen afgevoerd kunnen worden door onder andere de nieren.

De ondersteuning met celzout 4, Kalium chloride stimuleert de celstofwisseling, draagt bij aan een goede doorbloeding en haalt gifstoffen uit het bloed.

De ondersteuning met celzout 6, Kalium sulphuricum draagt bij aan de ontgiftingsprocessen en versterkt de lever, deze wordt ingezet bij weerstandsvermindering ten gevolge van een overbelasting. Het is sterk aan te bevelen om hierbij celzout 3 of 10 in te zetten. Celzout 4 kan dan als vervolg ingezet worden.

De ondersteuning met celzout 10, Natrium Sulphuricum draagt bij aan de afvoer van afvalstoffen, ondersteunt de lever en gal en draagt bij aan de suikerhuishouding.

De ondersteuning met celzout 12, Calcium Sulphuricum zorgt voor een reiniging van het bloed en de lever van afvalstoffen. Dit celzout ondersteunt het herstel bij verhardingen.

Schildklier

Hieronder volgen de minerale verbindingen die bij een vervolgstap ingezet kunnen worden om de schildklierfunctie te verbeteren:

Celzout 1, Calcium fluoratum heeft een directe relatie met de schildklier en draagt bij aan de lichamelijke en mentale flexibiliteit. Dit celzout werkt goed bij bindweefselklachten , spierspanning en wordt ingezet als de schildklier niet goed functioneert en een struma heeft gevormd.  

Celzout 2, Calcium phosphoricum draagt bij aan alle helings- en groeiprocessen  en activeert het celmetabolisme. Dit celzout werkt bij verzuring, botklachten, draagt bij aan de activiteit van de schildklier en aan het herstel van een struma. Dit celzout wordt ingezet met celzout 9 om de verzuring in het lichaam af te voeren.

Celzout 5, Kalium phosphoricum ondersteunt het zenuw- en spierstelsel en geeft energie, ondersteunt de bijnieren en draagt bij aan het herstelproces van het lichaam. Dit celzout kan goed samen met celzout 2 en 8.

Celzout 7, Magnesium phosphoricum wordt ingezet bij ontregeling van de stofwisseling van zenuwen, lymfe en verkramping van de spieren. Dit celzout ondersteunt de stimulering van de schildklier en draagt bij aan het herstel van een struma.

Celzout 8, Natrium chloride/ muriaticum wordt ingezet bij een ontregeling van de vochthuishouding, ondersteunt de functie van de schildklier en draagt bij aan het herstel van een struma.

Celzout 9, Natrium phosphoricum wordt ingezet bij klachten die voortkomen uit een verzuring van cellen en weefsels, ondersteunt de functie van de schildklier en draagt bij aan het herstel van een struma.

Celzout 11, Silicea wordt ingezet bij overbelasting, verminderde afweer en spanning van het zenuwstelsel. Het activeert de schildklier, draagt bij aan het herstel van een struma en ondersteunt de bijnieren. Dit celzout moet worden ingezet met celzout 8 en 9 om de verzuring in het lichaam af te voeren.

Celzout 14, Kalium bromatum ondersteunt de gevoeligheid van de huid en zenuwstelsel en kalmeert de werking van de schildklier.

Celzout 15, Kalium jodatum ondersteunt het herstel van de bloedcirculatie en spijsvertering en reguleert de activiteit van de schildklier.

Celzout 16, Lithium muriaticum ondersteunt gewrichten, versterkt het immuunsysteem en ondersteunt de bijnieren. Het lijkt op celzout 8.

Celzout 21, Zincum muriaticum ondersteunt de klachten bij uitputting en draagt bij aan talrijke stofwisselingsprocessen en stimuleert het immuunsysteem.

Celzout 22, Calcium carbonicum draagt bij aan het herstel van verzurings- en/of uitscheidingsklachten. Dit celzout reguleert de schildklierfunctie.

Celzout 24: Arsenicum jodatum draagt bij aan het herstel van klachten bij serieuze vliezen van het lymfeklieren, longen en de huid en draagt bij aan ondersteuning van de schildklier bij verstoringen

Celzout 26 Selenium bevordert het (natuurlijk) afweersysteem en bevordert de inwendige reiniging, ondersteunt en stimuleert de stofwisseling en zenuwstelsel. Selenium reguleert de schildklier en de bijnieren.

Celzout 29 Cobaltum metallicum Kobalt ondersteunt de aanmaak van vitamine B12 en de schildklierfunctie. Het is een belangrijk middel voor de aanmaak van het bloed en is belangrijk voor de gehele energiehuishouding van het lichaam.

Combinaties bij schildklierproblematiek
In het kort worden de volgende Schüssler celzoutcombinaties bij schildklierproblematiek regelmatig ingezet:
De nummers komen overeen met de celzouten
Schildklier algemeen: Celzout 4, 7, 14, 15
Verhard: Celzout 1+11
Overactief: Celzout 14+15
Onderactief: Celzout 14+15
Gezwollen: Celzout 1+2+4+7+15
Problemen door straling: Celzout 2+5+15+16
Struma: Celzout 1+2+4+7+9+15

De dosering van de celzouten.

Het is belangrijk om de celzouten te kopen die zijn verwreven en de originele receptuur bevatten, zoals Vita-Reform Van der Snoek en Pflüger.

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar: 2x daags 1 tablet (van 1 tot max 4 verschillende celzouten).
Zodra de symptomen zijn opgelost, kan met de inname gestopt worden.

Bij chronische klachten kan de ondersteuning enkele maanden nodig zijn. Er moet wel binnen 2 maanden verbetering optreden. Mocht dat niet zo zijn, dan is een ander celzout nodig om de balans te herstellen.

De celzouten van Vitareform en Pflüger zijn glutenvrij. De tabletten zijn gemaakt op lactosebasis.
Mocht je lactose-intolerant zijn, dan kun je het tabletje oplossen in bronwater. Drink alleen het vocht op en gooi de lactose die op de bodem van het glas ligt weg. Zo is de opname van lactose minimaal.

Mocht je meer hulp nodig hebben met de ondersteuning, raadpleeg dan een reformzaak of contacteer https://www.celzouttherapie.nl
Ook zijn er meerdere boeken over celzouttherapie

  • In balans met Schüsslerzouten van Margit Müller-Frahling (ISBN 9789460150524)
  • Dr Schüsslers celzouttherapie, basis van gezondheid, Dick van der Snoek (ISBN 9789020201468)
  • Geneeskrachtig kuren met Schüssler celzouten, Günther H. Heepen (ISBN 9789044730821)
  • Gezond het jaar door met Schüssler Celzouten, Feichtinger / Niedan (ISBN 9080949019)

Eigen ervaring

De Schüssler therapie zet ik als diertherapeut regelmatig in bij dieren. Ook ondersteun ik mijzelf met deze minerale verbindingen, met positief resultaat.
De meerwaarde van de Schüsslertherapie deel ik dan ook graag; vandaar deze kennismaking met de werking van de celzouten.

Veel succes en mochten er nog aanvullingen, vragen of opmerkingen zijn, dan hoor ik dat graag.

Hartelijke groet,

Tamara Schiedon

 

 

 

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!