Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd

VGNS vindt dat de momenteel gebruikte richtlijnen en argumenten tegen het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon niet voldoende steekhoudend zijn en bovendien het gezondheidsbelang van veel patiënten groot onrecht aandoen lees meer...


 

Een gemiste kans: Gronings onderzoek naar klachten bij T4-gebruik uit 1992 is nog steeds actueel!

on vrijdag, 07 september 2018.

Een gemiste kans:  Gronings onderzoek naar klachten bij T4-gebruik uit 1992 is nog steeds actueel!

In mijn vorige blog schreef ik dat ik na mijn overstap van Thyranon op Thyrax (levothyroxine) al snel klachten kreeg. Nog even ter herinnering; Thyranon was een geneesmiddel gelijk aan Thyreoïdum ofwel natuurlijk schildklierhormoon.
Tot mijn verbazing bestaat er een onderzoek uit 1992 dat ingaat op een groot aantal klachten die ik destijds ook had.
En ik was bepaald niet de enige: in januari 1989 maakte de actie ‘Medicijnlijn’ van de Consumentenbond duidelijk dat er meer hypothyreoïdiepatiënten waren die klachten hadden sinds de overstap op een T4-preparaat. Ook bij de toenmalige Schildklierstichting Nederland (SN) kwamen veel klachten binnen, waaronder vermoeidheid, gewichtstoename en spier- en gewrichtspijn. En in Groningen klopte in 1990 een patiënte met hypothyreoïdie aan bij de toenmalige Wetenschapswinkel voor Geneesmiddelen (inmiddels ‘Wetenschapswinkel voor Geneeskunde en Volksgezondheid’, onderdeel van het UMCG). Zij gaf aan dat zij sinds haar overstap op Thyrax onverklaarbare en aanhoudende klachten had. Haar verhaal leidde in 1992 tot publicatie van het rapport Klachten bij de behandeling van hypothyreoïdie door Karin Weel en anderen.
Het beschrijft een serieus en goed opgezet onderzoek. Het wrange is dat het, gezien de strekking en de conclusies, ook nú geschreven had kunnen zijn: er is sindsdien niets veranderd aan de behandeling en meting van hypothyreoïdie, laat staan aan de bejegening van hypothyreoïdiepatiënten. Om van uit je vel te springen!

Leven met een schildklieraandoening

on zaterdag, 05 mei 2018.

Leven met een schildklieraandoening

Josee stelt zich voor

Het bestuur van de VGNS heeft me gevraagd een reeks blogs te schrijven over leven met een schildklieraandoening en over het gebruik van natuurlijk schildklierhormoon (NSH). Dat doe ik graag, want ondanks het feit dat ik sinds twee jaar NSH slik en weer behoorlijk functioneer als journaliste en vertaalster, blijven er nog genoeg vragen over. In deze eerste blog vertel ik eerst hoe ik bij de VGNS terecht ben gekomen.

Zelf behoor ik tot de kleine groep die is geboren met een trage schildklier. In 1964 zat de schildklierfunctie nog lang niet in de hielprik. Dus toen ik kort na mijn geboorte steeds zieker werd, stonden de artsen voor een raadsel, totdat een van hen besloot toch ook nog maar de schildklierfunctie te testen. Met NSH – onder de merknaam Thyranon – knapte ik al snel op. De vertraagde behandeling heeft helaas wel geleid tot een hersenbeschadiging.

Natuurlijke schildkliermedicatie is al meer dan 100 jaar een effectief geneesmiddel voor miljoenen patiënten wereldwijd.
Ondersteun het werk van de VGNS en word lid!